Thursday, 28 July 2011

Kerana Sehelai Bulu Mata.

 Diceritakan di hari pembalasan kelak, ada seorang hamba Allah sedang diadili. Dia dituduh bersalah kerana mensia-siakan hidupnya di dunia untuk berbuat maksiat. Namun begitu dia berkeras membantah, " Tidak demi langit dan bumi, sungguh tidak benar. Saya tak pernah melakukan perkara itu . . . "

    " Tetapi saksi saksi mengatakan  engkau betul betul telah menjerumuskan dirimu sendiri ke dalam dosa. "

Orang itu menoleh ke kiri dan ke kanan, lalu merenung segenap penjuru ruang yang ada. Kemudian dia pun menyanggah. "Mana saksi saksi yang engkau maksudkan? disini tiada sesiapa melainkan aku dan suaramu sahaja. "

      Jawab malaikat, " Inilah saksi saksi mu . . . "

Tiba tiba mata berbicara, " Saya yang memandang. "
disusuli dengan telinga, " Saya yang mendengar perkara itu. "
hidung pun tidak ketinggalan, " Saya yang mencium. "
bibir pun mengaku dengan slumbernya, " Saya yang merayu. "
lidah menambah dengan berani, " Saya yang menjilat dan menghisap. "
tangan tanpa malu meneruskaan, " Saya yang meraba dan meramas. "
kaki pun menyusul," Saya yang berjalan dan  berlari semasa itu."

" Nah! kalau dibiarkan kesemua anggota tubuhmu akan memberikan kesaksian tentang perbuatan aibmu, " ujar malaikat. Orang tersebuttidak dapat membuka sanggahnya lagi. Ia berputus asa dan amat berduka kerana sebentar lagi ia akan dihumbankan ke dalam neraka jahanam . . .
Padahal  ia amat berharap agar segala perbuatan jahatnya dapat diselindungi. Tatkala dia sedang di landa kesedihan, tiba tiba terdengar satu suara yang amat lembut dari sehelai bulu mata, berbunyi. " Saya pun ingin mengangkat sumpah untuk menjadi saksi dalam perkara ini. "
Malaikat menjawab dengan tenang, " Silakan wahai bulu mata. "

" Terus terang sahaja, menjelang ajalnya pada satu malam yang hening, aku pernah dibasahi dengan juraian air mata penyesalan mengenangkan segala perbuatan keji yang telah dilakukan. Bukankah rasulnya telah berjanji, apabila ada seorang hamba yang ingin bertaubat, walaupun sehelai bulu mata sahaja yang dibasahi dengan air mata, demikian itu diharamkan dirinya dari ancaman api neraka? Maka, saya sehelai bulu mata, berani tampil sebagai saksi bahawa dia telah bertaubat sampai membasahi saya dengan air mata penyesalan. "


Dengan kesaksian bulu mata itu, orang tersebut dibebaskan dari neraka dan segera dihantar ke syurga:

   "Lihatlah hamba Allah ini masuk syurga kerana pertolongan bulu mata.."WALAU SEBESAR MANA PUN KESILAPAN YANG DILAKUKAN APABILA ADA KESEDARAN DAN KEINSAFAN BERTAUBAT LAH DENGAN SEPENUH HATI MAKA ALLAH AKAN MEMBERI KEAMPUNAN PADA ORANG YANG BERTAUBAT.No comments: